Geld en bezit

Over sommige zaken is de Bijbel heel duidelijk en weten we als christenen meestal wel te vertellen hoe God daarover denkt. Maar geld en bezit, wat vindt Hij daar nu eigenlijk van?

Als als ik heel eerlijk ben, vind ik dat ik eigenlijk best goed bezig ben met het geven van mijn ‘tienden’. Maar zo radicaal als Edgar Neo, de spreker van de thema-avond, die na zijn bekering alles weggaf en nu bijna zonder geld leeft, ben ik nog lang niet. Ik had dus ook best wat vragen voor de thema-avond. Want hoe doet hij dat nu, leven zonder geld?

Wat me erg aansprak in Edgars verhaal is dat hij geld ziet als één van de vele ruilmiddelen. Hij ‘betaalt’ op een andere manier: ik help jou, jij helpt mij en daar worden we allebei blij van. Bij hem gaat het niet om de transactie, maar om de relatie. Niet het verdienen van geld, maar elkaar helpen staat centraal. Volgens Edgar hoeven we echt niet al onze bezittingen weg te geven en zonder geld te gaan leven. Wel is het belangrijk om, in plaats van ons vertrouwen te stellen op ons geld (want als we heel eerlijk zijn doen we dat allemaal wel op een bepaalde manier), ervan uit te gaan dat God al voorzien heeft en dat Hij zorgt dat we genoeg hebben. Misschien krijgen we dan niet altijd wat we willen, maar wel dat wat we nodig hebben.