Thema-avond over de Hel

Onlangs hadden we een thema-avond over de hel. Onderwereld, dodenrijk, schimmenbestaan, graf, verderving, groeve, Hades, Géhènna, buitenste duisternis, poel des vuurs. What the hell?!!

Nee, eenvoudig is het thema niet. Ds. Bert van Veluw liet ons kennismaken met de verschillende opvattingen die er in het Oude en Nieuwe Testament over bestonden en ook later nog zijn ontstaan. Het ‘nederdalen ter helle’, het afdalen naar het dodenrijk als naar een andere dimensie. Maar ook het paradijs, waar Jezus met de moordenaar aan het kruis over sprak, als tussenpoos vóór de nieuwe hemel.

Tevens bekritiseerde van Veluw de eeuwigdurendheid van de hel. Het alles verterende vuur zal al het kwaad vernietigen. Dan zal alles en allen aan God onderworpen zijn (1 Kor 15:20-28).

Wat de hel (of de géhènna, voorkeur van de spreker) ook precies inhoudt, in ieder geval is duidelijk dat het een plek is waar God je aan je lot overlaat. Geen idee hoe dat is, maar het deed me denken aan Goede Vrijdag. De drie uur van duisternis, drie uur waar Jezus door God overgelaten wordt aan zijn vijanden. Dat moment markeert het hoogtepunt van Jezus’ lijden. Zodat wij dit niet meer hoeven mee te maken, maar de weg naar een (eeuwig) leven met God open staat.

Een interessante avond, soms verwarrend, maar op andere punten ook zeker verHELderend!