Missie-activiteiten

Aeternae

De leden van Aeternae en Efraïm stappen twee keer in de week op de fiets voor de patiëntjes van het Amalia kinderziekenhuis. Dat doen ze niet op zomaar een fiets, maar op een heuse frietfiets! Ze trakteren de kinderen op patat en een vriendelijke glimlach en fleuren zo de dag weer een beetje op. 

Aquino

In het kader van onze missie-activiteit helpen wij iedere twee weken met een aantal leden van Aquino bij de organisatie van kerkdiensten in de Hunnerberg, een jeugdgevangenis in Nijmegen. Veel van de jongeren die in de Hunnerberg zitten, worden door de samenleving met de nek aangekeken. Afgelopen kerst sprak ik tijdens de kerstbrunch die de Hunnerberg ieder jaar organiseert, een jongen van een jaar of zeventien. Toen hij erachter kwam dat die studenten aan de tafels vrijwilligers waren, was hij erg onder de indruk. Hij was verbaasd dat wij een jeugdgevangenis wilden bezoeken. "Als ik kijk wat er over ons wordt verteld op tv, zou ik hier niet naar binnen willen." Ik snapte goed wat hij bedoelde, want wanneer ik hoor hoe mensen met een strafblad door het slijk worden gehaald en hoe vaak wordt geroepen dat 'dit soort mensen' geen tweede kans verdienen, schrik ik. Als de politiek roept om hardere straffen, denk ik aan sommige gasten die wij al een paar jaar kennen en zo hard hun best doen om hun leven weer op de rails te krijgen. Tijdens zo'n brunch wordt het geloof pas echt relevant, want dan zie je hoe krachtig het is om de jongeren niet te veroordelen zoals de rest van de wereld doet, maar gewoon contact met ze te leggen. Dat is voor de jongeren bijzonder, maar net zo goed voor mij, omdat het mij wijst op de waarde en waarheid van het uitleven van het evangelie.

Asellus

Wanneer je Asellulieten spot op de Citroenvlinderstraat; wees dan niet bang! Ze zijn niet verdwaald, maar vol goede moed op weg naar hun missie-activiteit.
Op nummer 75 woont Judith Mom, de oprichtster van Helping Hands. Enkele jaren geleden besloot ze om de garage naast haar huis in te richten als winkel. Een erg bijzondere winkel, want in deze winkel is alles gratis! Je vindt er vooral kleding, babyspullen en speelgoed.
Bij een bijzondere winkel hoort ook een bijzondere doelgroep. In dit geval gaat het om mensen die net boven de inkomensgrens van de bijzondere bijstand zitten en het financieel niet erg ruim hebben. De nood is soms echt hoog; Judith maakt regelmatig mensen mee die zelf niet eten om zo hun kinderen geen honger te laten lijden.
Met Asellus helpen wij Judith in de winkel en ondersteunen we haar bij verschillende activiteiten. Zo is er laatst weer een delegatie geweest om kleding te vouwen en met Kerst hebben een aantal Asellulieten hun handen flink uit de mouwen gestoken met het uitdelen van kerstpakketten.
Naast het feit dat mensen heel blij zijn met de artikelen die ze krijgen en heel hard nodig hebben is het ook een manier om te laten zien dat ze niet vergeten worden en dat ze belangrijk zijn. Ik ben heel dankbaar dat wij als Asellus hieraan mogen meehelpen; met deze missieactiviteit mogen we zo deze mensen en boven alles God Zelf blij maken.

Cum Grano Salis

Bij CGS houden we van eten. Niet persé heel zout eten, zoals veel mensen dat denken. Maar wij zijn immers al zout genoeg van onszelf! Nou goed, we houden van eten dus. Maar we willen dit niet voor onszelf houden! Als studenten hebben we het misschien niet altijd súperbreed, maar geld voor genoeg en goed eten hebben we (meestal) wel. Er zijn gezinnen in Nijmegen die dit niet hebben. En voor hen is er de voedselbank! Het is de schakel tussen de verspilling van voedsel en armoede. Er zijn momenteel 400 gezinnen in Nijmegen die in aanmerking komen voor een voedselpakket.  En hier willen wij als CGS erg graag aan meewerken!
Hoe doen we dit? Elke donderdagavond, kou of geen kou, regen of geen regen (geen regen natuurlijk, want we zijn in Nijmegen), reizen er 3 CGS'ers om 18:00 af naar de loods van de voedselbank aan de Derde Walstraat. In die loods staat héél veel eten, houdbaar eten, maar ook vers eten zoals groenten en zuivel. Dit verdelen we dan per wijk. Er zijn 5 wijken waar de pakketten naartoe worden gebracht. Later op de avond pakken we aan de lopende band het houdbare eten in kratten, voor elk gezin één. Al het voedsel wordt vrijdagochtend naar de verschillende wijken gebracht. Het vette vind ik dat de voedselbank helemaal draait op vrijwilligers! Als CGSer ben je ongeveer 1x in de 4 weken aan de beurt, maar er zijn ook enthousiaste vrijwilligers die elke week helpen. Ik vind het interessant om te horen wat hun drijfveer hiervoor is. En wij kunnen vertellen wat onze drijfveer is! Naast dat het goed en leuk is om mensen te helpen door middel van meewerken met een organisatie als de Voedselbank, is het ook nog altijd heel gezellig! En ZOUT!

Efraïm

De leden van Aeternae en Efraïm stappen twee keer in de week op de fiets voor de patiëntjes van het Amalia kinderziekenhuis. Dat doen ze niet op zomaar een fiets, maar op een heuse frietfiets! Ze trakteren de kinderen op patat en een vriendelijke glimlach en fleuren zo de dag weer een beetje op. 

Fidelis

Fidelis heeft zich aangesloten bij de missie-activiteit van CGS. Ook de leden van dit kringhuis helpen bij de Voedselbank om het eten te verdelen over de paketten. Zo helpen zij de mensen die het minder getroffen hebben aan genoeg te eten.

Menorah

Wat veel studenten niet weten is dat er in Nijmegen-Oost een Asielzoekerscentrum (AZC) staat waar vele asielzoekers voor kortere of langere tijd verblijven. Zonder verblijfsvergunning leven ze in onzekerheid over of en hoe lang ze in Nederland mogen blijven. In die tijd mogen ze niet werken en hebben dus weinig te doen, terwijl de meesten heel graag aan het werk willen en een leven in Nederland op willen bouwen. Over het algemeen hebben ze erg weinig contact met mensen buiten het AZC en vinden ze het erg leuk om studenten te ontmoeten en ook om hun Nederlands te oefenen.
Als Menorah hebben we de afgelopen twee jaar een aantal mensen in het AZC bezocht. We zijn gewoon gaan kijken wie we tegenkwamen en hebben ook namen van mensen die graag bezoek willen doorgekregen van Stichting Gave, een Christelijke organisatie die met asielzoekers werkt.
Op dit moment hebben we eigenlijk geen contacten meer over op het AZC en zijn we aan het kijken wat voor dingen we op kunnen pakken om onze missie activiteit nieuw leven in te blazen. Zo hebben we contact met een organisatie die leuke activiteiten organiseert voor de kinderen die in het AZC wonen, om te zien of wij daarin mee kunnen helpen. We zijn ook weer contact aan het opnemen met Stichting Gave, om te zien of zij nog mensen weten die graag bezoek ontvangen. 
 

moZes

Bij moZes is de missie-activiteit dit jaar Stichting Gast. Deze Stichting zet zich in voor vluchtelingen in Nederland en wij helpen ze een handje in Nijmegen. Deze mensen zijn naar Nederland gevlucht en moeten soms jaren wachten voordat ze te horen krijgen of ze mogen blijven of niet. Het lastige is dat deze mensen geen uitkering krijgen en ook niet mogen werken dus letterlijk een inkomen van 0 euro hebben. Gelukkig kan Stichting Gast ze een handje en een centje helpen. Wij hebben dan ook meegeholpen met de collecte van een paar maanden terug en een aantal keer in de maand zijn er voedselacties, waarbij mensen, waaronder wij dus, bij de AH gaan staan met een boodschappen kar en vragen we de mensen of ze iets voor ons willen kopen. Laatst kwamen Wouter vd Spek en Robin Beukers met een Polo vol eten terug. Rond 5 december hebben we onze pietenpakken uit de kast gehaald en zijn we bij mensen als sinterklaas en pieten langs geweest. Deze mensen betaalden daarvoor, waardoor Stichting Gast weer wat geld binnenkreeg. Als ik voor mezelf mag spreken, is dit een Missieactiviteit die erg aanspreekt aangezien je resultaat ziet en je lekker wat kan doen. Je hebt het idee dat het wat uitmaakt, aangezien je de doelgroep waar je het voor doet gewoon ziet rondlopen in Nijmegen. We kunnen ook elke woensdagochtend koffiedrinken samen met de illegalen die zich bij Stichting Gast hebben aangemeld. Hier wordt ook het geld en het eten uitgedeeld. Ik ben hier in gesprek gegaan met een paar mensen, waarbij je wel even wordt stilgezet bij de ellende die ze hebben meegemaakt. De angst in Nijmegen om iets fout te doen is ook groot. Voor ons is aangehouden worden omdat we geen licht hebben een boete. Voor deze mensen een kans om uitgezet te worden. Om het verhaaltje vrolijk af te sluiten, is het ook een genot om samen met onze moZes de deuren langs te gaan en te rammelen met onze collectebussen.

V.A.L.K.

Elke maand is het feest met de Waalkids Party in Nijmegen Noord! Samen met de geloofsgemeenschap ‘Hart van Noord’ organiseert V.A.L.K. de Waalkids Party voor kinderen uit de wijk. De Waalkids Party is een middag voor kinderen uit Nijmegen Noord, waarbij ze kunnen knutselen, sporten of spelletjes kunnen doen.
Als V.A.L.K. helpen we mee met de voorbereiding, dus het verzinnen van spelletjes en ideeën voor knutselen. Ook tijdens de activiteit zelf zijn er altijd een paar V.A.L.K.en die hun sportieve of creatieve talenten inzetten om ongeveer 30 kinderen een leuke middag te bezorgen.
We doen dit omdat we willen laten zien dat elk kind waardevol is en elk kind talenten heeft. Dit doen we door de kinderen persoonlijke aandacht te geven, een gezellige middag te hebben en een toneelstukje te spelen waarin we bijvoorbeeld laten zien dat meedoen belangrijker is dan winnen. Zo hopen we aan de kinderen en aan de ouders iets te laten zien van Jezus’ liefde.
De kinderen en ouders zijn erg enthousiast over de activiteit! Zo helpen er sinds een paar keer twee ouders mee omdat ze het een tof initiatief vinden en zich graag willen inzetten voor de buurt. Veel kinderen komen elke keer en het is mooi om een band op te bouwen met deze kinderen. We hopen als V.A.L.K. nog veel feestelijke zondagmiddagen mee te maken met de Waalkids Party!

Xanthopus

Over Hatert                                                                                     
Veel kinderen in Hatert kennen geen vakantie en uitjes.  Financiële zorgen, onstabiele relaties maar ook geweld en verslavingen zijn geen uitzondering in gezinnen. Kinderen krijgen hier veel van mee. Ze  maken zich bijvoorbeeld zorgen over de thuissituatie, of missen individuele aandacht. Kinderen zijn vaak de hele dag op straat te vinden, waar ‘het recht van de sterkste’ geldt. Je wordt niet altijd geaccepteerd om wie je bent.
 
Ons project
Sinds Athletes in Action (van interteen) in de wijk is gekomen, lijken de kinderen positiever en opener geworden. Xanthopus speelt hierop in door een keer in de maand een gezellige avond voor de kinderen van ± 6-12 jaar te organiseren.  Er is een knutselwerk, en verschillende binnen en buitenspellen. Omdat de kinderen een lage concentratie-boog hebben, en niet veel regels gewend zijn, hebben we geleerd zo flexibel mogelijk te zijn. Ook ouders zijn van harte welkom. Verder eten we met elkaar, omdat dit nou eenmaal samenbindt.
 
Elke avond heeft een thema: bijvoorbeeld ‘licht’. we maakten lantaarntjes, en vertelden over ‘je licht laten schijnen’
 
Waarom doen we dit?
Wij geloven dat je door daden Jezus liefde kunt laten zien. Vooral bij onze doelgroep is expliciet evangeliseren lastig. Niet alleen is de concentratieboog van de kinderen klein, ook zijn er veel islamitische kinderen. Hen bereiken betekent ook de normen en waarden van hen  en hun ouders respecteren.
Wat kinderen opmerken is liefde, aandacht en waardering. In een wijk waar kinderen niet zomaar worden geaccepteerd om wie ze zijn, maakt een  compliment al een groot verschil. We hopen dat de kinderen ons geloof gaan ervaren. Vanuit een vertrouwensband ontstaat openheid om te vertellen. We zijn open over onze identiteit, waar bidden voor het eten gewoon bij hoort! Verder hopen wij  indirect ook de ouders te bereiken.